12 sij 2023
Zavarovanje

Pomembno je razlikovati med pojmom “voznik začetnik” in “mlad voznik”

Razlika med voznikom začetnikom in mladim voznikom

Pomembno je razlikovati med pojmom “voznik začetnik” in “mlad voznik”. 
Voznik začetnik postane oseba ob opravljenem vozniškem izpitu za motorno vozilo, naziv velja do dopolnjenega 21. leta starosti oz. dve leti od prve pridobitve vozniškega dovoljenja, ne glede na to ali je bilo pridobljeno v Republiki Sloveniji ali v tujini. V primeru, da ima oseba vozniško dovoljenje za motorna vozila kategorije AM, A1, B1, F ali G je vseeno voznik začetnik dve leti od prve pridobitve vozniškega dovoljenja za vožnjo motornih vozil kategorije A2, A ali B.

Izraz »mlad voznik« zasledimo v povezavi z zavarovalnicami, ki nam ponujajo različne vrste zavarovanj. Če se zanimate za zavarovanje za mladega voznika morate imeti manj kot tri leta vozniških izkušenj.

Mladi in prometne nesreče

Med glavnimi razlogi za prometne nesreče pri mladih voznikih so neprilagojena hitrost, izguba nadzora in uporaba mobilnih telefonov. Mladi uporabljajo mobilni telefon med vožnjo za klice, sporočila in tudi fotografiranje, snemanje in drugo brskanje po internetu. Kljub temu, da voznik začetnik v svojem organizmu ne bi smel imeti alkohola, je pri prometnih nesrečah še vedno pogosti krivec prav pitje alkohola. Problem predstavlja tudi neuporaba varnostnega pasu, predvsem na zadnjih sedežih.

Zakaj mladi spadajo v tako imenovano rizično skupino v prometu?

Po uspešno opravljenem vozniškem izpitu oseba pridobi vozniško dovoljenje. Mladi vozniki spadajo v rizično skupino zaradi pomanjkanja izkušenj in prav zaradi tega vsekakor niso enakovredni ostalim, zrelejšim voznikom. Kljub temu, da status voznika začetnika prinaša kar nekaj omejitev, da bi se možnost za prometno nesrečo čim bolj zmanjšala, je vpletenost mladih voznikov v prometno nesrečo žal še vedno nekajkrat večja od povprečja ostale populacije. 

Za koga je primerno zavarovanje za mladega voznika?

To zavarovanje je primerno za vse tiste mlade voznike, ki imajo vozniško dovoljenje manj kot tri leta (imajo manj kot tri leta vozniških izkušenj) in vse tiste, ki so kandidati za voznika in zaenkrat vozijo vozilo s spremljevalcem. Potrebno je poudariti, da zavarovanje za mladega voznika ni obvezno, je pa zelo priporočljivo, saj bi v primeru nesreče zavarovalnica oškodovancu škodo povrnila v celoti. Če pa omenjenega zavarovanja ne sklenete, mora lastnik vozila prostovoljno plačati določen % škode v primeru nesreče.

Zakaj skleniti zavarovanje “Mladi voznik”?

Mladi vozniki imajo pomanjkanje izkušenj v prometu in posledično večje tveganje za nastanek škode. V raziskavi, ki je bila opravljena v sklopu Evropske komisije, je bilo ugotovljeno, da je število nesreč s smrtnim izidom pri mladih voznikih kar dvakrat višje kot pri izkušenih in starejših voznikih. Zato je primerno skleniti zavarovanje “Mladi voznik”, da bi bili brez skrbi in doplačil ob prometni nesreči. Polica za mladega voznika krije škodo, ki jo povzroči mladi voznik kot voznik vozila, za katerega je sklenjeno avtomobilsko zavarovanje brez doplačila premije za mladega voznika. Hitro se lahko zgodi, da mladi voznik povzroči nesrečo z vozilom, zavarovanem brez doplačila za mladega voznika, v tem primeru je dolžan kriti določen del škode, ki jo povzroči.

S polico za mladega voznika se tem stroškom izognemo, saj zavarovanje »Mladi voznik« omogoča sklenitev posebne police za mladega voznika, ki krije škodo, pri zavarovanju posameznih vozil pa se izogne doplačilu premije za mladega voznika. Zavarovanje mladega voznika je zavarovanje, ki je vezano na voznika in ne na vozilo.

Sklenjeno zavarovanje ob možni nezgodi pomeni pomemben prihranek. Ne samo mlademu vozniku ampak tudi drugemu morebitnemu lastniku izposojenega avta (staršem, starim staršem ali prijateljem).

Vrste zavarovanj

Zavarovanje se lahko sklene za zavarovanje avtomobilske odgovornosti (za pokritje morebitne škode), zavarovanje voznika AO Plus (telesne poškodbe voznika) in AK zavarovanje, imenovano tudi zavarovanje avtomobilskega kaska (za morebitno škodo, ki bi jo kot mlad voznik lahko povzročil s svojim ali izposojenim avtom).

Avtomobilska odgovornost (AO)

Zavarovanje avtomobilske odgovornosti je obvezna oblika zavarovanja za vaš avto. Potrebno ga je skleniti še preden vozilo uporabljate v prometu, saj je pomembno pri kritju materialne ali nematerialne škode, ki jo s svojim vozilom nenamerno povzročite tretjim osebam oz. njihovemu premoženju.

Zavarovanje voznika AO Plus

Zgoraj omenjena obvezna oblika avtomobilskega zavarovanja AO ne krije morebitnih poškodb voznika, zato se priporoča da sklenete zavarovanje AO Plus in poskrbite sami zase. V primeru, da povzročite prometno nesrečo in ste zavarovani z AO Plus ste namreč upravičeni do odškodnine za lastne telesne poškodbe.

Avtomobilski kasko (AK)

S sklenitvijo kasko zavarovanja škode na vašem vozilu ne krijete iz lastnih finančnih sredstev in se tako vnaprej zavarujete. Izbirate lahko med različnimi obsegi kritja in zavarovanje prilagodite glede na vaše zmožnosti in želje.

Kje skleniti zavarovanje?

Poznamo različne zavarovalnice, ki ponujajo široke asortimane in ugodnosti. Zakon o vozilih narekuje, da mora voznik začetnik opraviti tudi plačljiv program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov, znan tudi kot “varna vožnja”. Veliko zavarovalnic ponuja dodatne popuste pri opravljanju varne vožnje, če se mladi vozniki odločijo skleniti zavarovanje pri njih. Med bolj znanimi zavarovalnicami so naslednje:

Preverite možnosti zavarovanja in kritja, posvetujte se s strokovnjaki in ne pozabite prebrati zavarovalnih pogojev!

Izvor: Izracunam.si